foto1

Nieuws

De Oud-Katholieke Kerk bereidt zich voor op de Goede Week en Pasen

VAN INGETOGEN NAAR ZALIG PASEN

De Oud-Katholieke Kerk bereidt zich voor op de Goede Week en Pasen. Het kerkelijk hoogtepunt van het jaar. Beginnend met de Palmzondagmatinee op zondag 24 maart om 14.00 uur. Dan volgen Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de Paaswake en eerste Paasdag.

Met de griepgolf is het passen en meten met de vrijwilligers, maar Kerkmeester Alwin Meisters heeft er vertrouwen in. ‘We willen het natuurlijk allemaal volgens het boekje doen, maar als we noodgedwongen moeten improviseren heeft dat ook zijn charme. Iedereen doet zijn best, dát is wat telt!’

Op Palmzondag begint de Goede Week met de wijding en uitreiking van de Palmtakken in de feestelijk rood aangeklede kerk. De intocht in Jeruzalem wordt gevierd. Halverwege de viering verandert de kerk van rood naar paars en wordt het lijdensverhaal gelezen. Dit gebeurt door drie personen. Het is altijd een indrukwekkende gebeurtenis. Na afloop is er een nazit met koffie en thee in de naastgelegen Kloostergang. De Palmtakken neemt men mee naar huis en worden traditioneel thuis aan het kruisbeeld gestoken.

Alwin Meisters: ‘Het is een ongebruikelijk tijdstip, zondagmiddag 14.00 uur. We willen hen die normaal in de ochtend niet kunnen de mogelijkheid geven om bij ons aan te schuiven. Niets wat zo verbindt als Pasen.’

Op Witte Donderdag is de viering om 19.30 uur. Pastoor Scheltinga: ‘de viering van Witte Donderdag is eigenlijk alles samengevat wat we met Pasen vieren. De gebeurtenissen bij het laatste avondmaal vormen de blauwdruk van onze vieringen.’ Aan het einde van de mis wordt de altaarruimte ontruimd.

Alwin Meisters ‘Een lege kale kerk roept bij sommigen een gevoel van ontreddering op. De Godslamp wordt gedoofd. Het tabernakel, de ziel van een katholieke kerk, is leeg en staat open. Of je wilt of niet, je wordt meegezogen in het verhaal dat zich 2000 jaar geleden afspeelde. Je hart stroomt over van de leegte.’

Goede Vrijdag wordt het lijden en sterven van Jezus aan het kruis herdacht. Men komt samen in een sobere gebedsdienst. Wie wil kan een (meegebrachte) bloem of steen bij het kruis leggen. De klokken worden niet geluid. Het orgel zwijgt. Pastoor Scheltinga: ‘de kruisverering op Goede vrijdag is een collectief moment van bezinning in de puurste vorm. Daar kan geen Passion op tv of in concertzaal tegenop.’

Op Paaszaterdag begint om 21.00 uur de Paaswake. Aan het Paasvuur wordt de Paaskaars ontstoken en in de donkere kerk naar binnen gedragen. Ook de kaarsjes van de aanwezigen worden aangestoken. Met het doorgeven van het vuur komt het licht. Halverwege de viering wordt het orgel weer bespeeld, luiden de klokken en wordt de verrijzenis van Christus gevierd. Na afloop van de Viering is er ontmoeting in de Kloostergang bij koffie of thee en paasbrood en wenst men elkaar Zalig Pasen.

De volgende ochtend, Eerste Paasdag is de Hoogmis van Pasen om 10.30 uur. Meisters: ‘de Hoogmis met wierook en bellen. We zeggen van onszelf wel eens: “zo traditioneel als het moet maar zo modern als het kan.” We hebben hier een mooie middenweg in gevonden.’ Na afloop is er voor wie wil koffie, thee en wat lekkers.

Kerkelijk gezien is  de Goede Week een heftige week. De aanloop, het verraad, het lijden en sterven en de opstanding. Het verdriet en de vreugde hebben altijd al geïnspireerd. In de Goede week hebben de vieringen in de Arnhemse Oud- Katholieke Kerk  een oecumenisch karakter. Naast de Oud-Katholieken participeren ook de Anglicanen en de Evangelisch-Lutherse Gemeenschap Arnhem in de vieringen.

 

Programma Goede week

Oud-Katholieke Kerk Arnhem

Adolf van Nieuwenaarlaan 3

6824 AM Arnhem (Molenbeke)

24 maart

Palmpasen

14.00- 15.15 uur

Viering, aansluitend koffie

28 maart

Witte Donderdag

19.30- 20.30 uur

Viering

29 maart

Goede Vrijdag

19.30- 20.30 uur

Gebedsdienst

30 maart

Paaswake

21.00- 22.30 uur

Viering aansluitend koffie

31 maart

Pasen

10.30- 11.30 uur

Hoogmis van Pasen, aansluitend koffie

 

Pasen

Copyright © 2024, RvkArnhem